Een speeltoestel in Steenwijk moet van de rechter verwijderd worden. Doordat kinderen bovenop het klimrek bij een bewoonster naar binnen kunnen kijken, is het in strijd met haar privacy.
Merle Heppenhuis 3 jan. 2021 Laatste update: 13:11
Het klimrek in een plantsoen aan de Capellestraat in Steenwijk oogt als een heel normaal klimrek. Aan de ene kant staan rijtjeshuizen, aan de andere kant is een flatgebouw.
We hebben hier erg veel energie in gestokenKarin Schrotenboer, Initiatiefneemster herinrichting
Privacy
Dit klimtoestel in Steenwijk mag niet op de huidige plek blijven staan, omdat kinderen vanaf het toestel bij de naastgelegen appartementen naar binnen kunnen kijken. © Wilbert Bijzitter
Toch is dat flatgebouw aan de zijkant juist het probleem. Een bewoonster van één van de flats vindt dat de kinderen te veel bij haar naar binnen kunnen kijken als ze bovenop het klimrek zitten en stapte naar de overlegrechter.
Die rechter probeert op een laagdrempelige manier een oplossing te vinden voor een conflict door met partijen in gesprek te gaan en kan een uitspraak doen als de partijen er niet samen uitkomen.
In dit geval was het nodig dat de rechter de knoop zou doorhakken. Dat gebeurde vorige maand (december) en daaruit blijkt dat de gemeente het toestel moet verwijderen, omdat het de privacy van de bewoonster schendt.
Veel energie
Het leek ons leuk om een uitdagend speeltoestel te hebben voor de wat oudere kinderenKarin Schrotenboer, Initiatiefneemster
En dat is erg dubbel voor de buurtbewoners, want het plantsoen werd in 2019 juist op eigen initiatief opnieuw ingericht. ,,We hebben hier erg veel energie in gestoken”, stelt initiatiefneemster Karin Schrotenbuur.
Zij woont met haar gezin in de omliggende laagbouw. ,,Ik had een cheque gewonnen van duizend euro om de buurt aangenamer te maken en ben daarop met de gemeente in gesprek gegaan. Er was hier erg veel steen”, vertelt ze.
,,Er zijn hier veel kinderen in de buurt, ik denk wel zo’n dertig. Die worden steeds ouder en daarom leek het ook leuk om een uitdagend speeltoestel te hebben voor de wat oudere kinderen”, vertelt ze.
Karin Schrotenboer, initiatiefneemster van het speeltoestel, baalt van de uitspraak van de rechter. ,,Ik hoop dat het toestel verplaatst kan worden.” © Wilbert Bijzitter
Gevoel
De kinderen hier in de speeltuin maken heel veel lawaai en het geluid kan niet goed wegStien Onstwedder, Buurtbewoonster
Na veel gesprekken met buurtbewoners is er een plan gemaakt. ,,De mensen van de flats, waar vooral senioren wonen, wilden extra groen. Dat is gebeurd. Wij van de laagbouw mochten het speeltoestel kiezen en gingen hiervoor.”
Al snel werd duidelijk dat de buurvrouw niet blij was met het nieuwe klimrek voor haar deur. ,,Ze heeft het gevoel alsof de kinderen bij haar op het balkon zitten. We zijn bij haar binnen geweest om te kijken. Tja, het is haar gevoel, ik kan daar verder niet over oordelen.”
De bewoonster die overlast had van het klimrek, wil niet reageren. ,,De rechter heeft een uitspraak gedaan en verder wil ik er niks over zeggen in de media.”
Veel lawaai
Het gaat niet om het speeltoestel zelf, maar vooral om de hoogte ervanMichel de Vries, Buurtbewoner
Buurvrouw Stien Onstwedder (86) heeft er ergens wel begrip voor dat het klimrek weg moet. ,,De kinderen hier in de speeltuin maken heel veel lawaai en het geluid kan niet goed weg. Als ik ‘s middags even wil slapen moet ik de ramen dichtdoen. Maar dat kinderen bij je naar binnen kijken, tja, dan doe je toch je gordijnen dicht? Daar kan ik me niet zo veel bij voorstellen, maar ik woon ook aan de andere kant van het gebouw.”
Te dichtbij
Michel de Vries (67) is juist blij dat het speeltoestel op de huidige locatie weggaat. ,,Ik woon schuin boven de mevrouw van de rechtszaak en heb haar ook geholpen daarmee. Als je op het balkon zit, kijken de kinderen je aan. Dat is niet prettig, het staat gewoon te dichtbij. Dat heeft ook invloed op de waarde van je woning”, stelt hij.
,,Het gaat niet om het speeltoestel zelf, maar vooral om de hoogte ervan, die invloed heeft op de privacy. Als je aan tafel aan het eten bent, dan is het niet prettig dat je het gevoel hebt dat er anderen bij je op het bord kijken wat je eet.”
Buiten spelen bevorderen
Initiatiefneemster Schrotenboer hoopt dat er een andere plek voor het klimtoestel gevonden kan worden. ,,Al is dat wel lastig, want je zit hier met allerlei buizen in de grond. Ook moet er aan veiligheidseisen worden voldaan.”
,,Toch zou het heel mooi zijn als er een andere plek wordt gevonden. Hier in de buurt spelen veel kinderen en dat willen we graag zo houden.”
Gemeente ziet geen aanleiding om procedure te veranderen
De gemeente Steenwijkerland, die het toestel heeft geplaatst, geeft aan in gesprek te gaan met de omwonenden.
‘We hebben afgesproken met de bewoonster dat we in gesprek met haar gaan over hoe we het beste uitvoering kunnen geven aan het besluit van de overlegrechter. Het klimtoestel zal worden vervangen, verwijderd of verplaatst’, laat gemeentewoordvoerder Marcel de Werd weten in een reactie.
Er is volgens hem een uitgebreide inspraakprocedure wat betreft de herinrichting van de Capellestraat en het plantsoen aan vooraf gegaan.
‘De precieze locatie van het speeltoestel kon op de ontwerptekening van de herinrichting nog niet ingetekend worden. Dit was afhankelijk van onder meer de voorzieningen in de grond en de veiligheidsvoorschriften rond het speeltoestel.’
‘Door een vertegenwoordiging van bewoners is vervolgens besloten het klimtoestel te plaatsen op de huidige locatie. Naar aanleiding van een klacht van de bewoonster is er overleg gevoerd over een eventuele oplossing. Beide partijen kwamen hierbij niet op één lijn. Daarop is de overlegrechter ingeschakeld.’
Voor de gemeente is de uitspraak van de overlegrechter geen reden om de procedure rondom het plaatsen van speeltoestellen te veranderen. ‘De rechter heeft aangegeven dat er een zeer zorgvuldige besluitvormingsprocedure door de gemeente is gevolgd. Ondanks deze procedure is er een onachtzaamheid in geslopen. Hier zullen we als gemeente in het vervolg scherp op letten, maar het geeft geen aanleiding de procedure rondom plaatsing van speeltoestellen te veranderen’, stelt De Werd.
Bron: AD