ietjes en schroeven die uitsteken, kapotte moeren, scherpe randen en houtsplinters. De peperdure, kolossale houten toren waarnaar in Brielle zo lang werd uitgekeken, zit vol gebreken. ,,Hij is onveilig”, vindt GroenLinks-PvdA-raadslid Ben van Stijn.

Theo Teitsma 22-04-23, 06:00

De gemeente Voorne aan Zee heeft na klachten van inwoners het bedrijf Van Hese Infra teruggeroepen om alle fouten te herstellen. En die zijn legio. Er zijn meer dan honderd verbeterpunten genoteerd.

Bij de gemeente hebben zich nog geen mensen gemeld die verwondingen opliepen bij het beklimmen van de toren. Maar een omwonende zegt dat er wel degelijk mensen hun handen hebben opengehaald aan scherpe delen.

Er is meer mis

Wie door de toren loopt, die staat op de plek waar de watergeuzen op 1 april 1572 Den Briel binnenvielen, ziet naast de genoemde gebreken dat er meer mis is. Stukken hout sluiten niet goed op elkaar aan en zijn met kit of papier dichtgestopt, er zitten hoogteverschillen tussen op elkaar aansluitende houten delen en de afwerking laat op veel punten te wensen over. Een medewerker van Van Hese begon vrijdag met het vervangen van schroeven, het dichtstoppen van gaten, het aanbrengen van klossen als extra versteviging en het schuren van de scherpe randen van leuningen. Komende week gaat hij samen met een collega verder met de herstelwerkzaamheden.

Raadslid Ben van Stijn van GroenLinks-PvdA vindt dat er sinds de opening van de toren op 8 maart sprake is geweest van een ‘onveilige situatie’ en dat dat snel hersteld moet worden. Hij pleit ook voor het ruwer maken van de trappen die bij regen glad worden. En er moet van Van Stijn een soort ‘vangnet’ komen zodat als kinderen op een rand klimmen ze niet meters omlaag kunnen vallen.

Zijn collega Wim Smit van ONS Brielle vindt dat ‘haastwerk is geleverd waarop kennelijk geen goed toezicht is geweest’. ,,De toren had nooit opengesteld mogen worden als er zo veel mankementen zijn en mensen een risico op verwondingen lopen”, stelt hij. ,,Ik ga daar nog met de wethouder over praten.”

De gemeente Voorne aan Zee ontkent dat de veiligheid in het geding is. ,,Het betreden van de trappen en plateaus is veilig, een tijdelijke afsluiting is niet nodig”, zegt een woordvoerder. Ze meldt dat de aannemer in de komende weken zorgt ‘voor afwerking van de laatste punten’. ,,De graffiti die is aangetroffen, wordt uiteraard ook verwijderd”, verzekert ze. Het bedrijf Van Hese laat weten er door de gemeente op te zijn geattendeerd dat ‘een aantal restpunten’ moest worden opgelost. ,,Daar krijgen we een aantal weken de tijd voor”, zegt uitvoerder Benjamin van Hese.

Haast

Bij de bouw van de toren, een abstracte replica van de Noordpoort, is volgens een insider slordig gewerkt. En er was haast. De gemeente wilde per se dat hij op 8 maart zou worden geopend. Het plan van de toenmalige gemeente Brielle was eerst dat hij vorig jaar, toen de stad op 1 april 450 jaar bevrijding vierde, door koning Willem-Alexander zou worden geopend. Maar daar werd van afgezien toen er uit de stad een storm van kritiek losbarstte. Tweeduizend inwoners gingen in verzet dat er een ‘houten skelet’ kwam op de ‘heilige plek’ waar de watergeuzen Den Briel bevrijdden. Ook praktisch kon de opening niet zo snel; een rechtszaak die tegen de gemeente was aangespannen om de bouw te verhinderen, zorgde voor maanden vertraging.

De kosten van de bouw van de toren en het opknappen van het gebied Bastion IX bedroegen ruim een miljoen euro. De gemeente betaalt de volledige rekening zodra alles naar haar wens is.

Bron: AD