Onder de houten toren in Brielle zitten scheuren in de stenen fundering. Ook zijn stenen afgebrokkeld. Dat bleek vrijdag toen stadsgidsen er een kijkje namen.

Theo Teitsma 05-05-23, 15:17 Laatste update: 05-05-23, 18:50

De loodzware toren is op de restanten van de stenen fundering van de vroegere Noordpoort gebouwd en in maart in gebruik genomen. De stenen muurtjes waarop hij rust, dateren uit de 13e eeuw. Er is voor het vastzetten van de toren in geboord.

Afgesplinterd hout

Bij een rondgang in de te beklimmen toren blijkt dat er de afgelopen weken na de ontdekking van veel gebreken volop herstelwerk is gedaan. Zo zijn veel scherpe kanten glad gemaakt en uitstekende nietjes verwijderd. Maar toch sluiten nog steeds houten delen niet goed op elkaar aan, zitten schroeven scheef, is er op diverse plekken afgesplinterd hout te zien en zit er schimmel in sommige houten delen. Daarnaast zitten er op diverse plekken graffiti en blauwe verfspetters en is plastic bovenin verbrand.

Tegen de komst van de toren was veel verzet onder Briellenaren. Ze vinden de abstracte replica van de Noordpoort niet passen op de plek waar de watergeuzen op 1 april 1572 de Spaanse bezetters verjoegen. De bouw van de toren heeft een miljoen euro gekost.

Bron: AD