De ruim 8 meter hoge houten toren op de plek van het 1 aprilmonument in Brielle is veilig. Dat verzekert architect Ad Kil. Hij zegt dat er ‘veel misverstanden’ zijn ontstaan over de abstracte replica van de vroegere Noordpoort.

Theo Teitsma 12-05-23, 11:27

Zo zagen stadsgidsen dat er scheuren zitten in de muurtjes waarop hij staat en dat stenen zijn afgebrokkeld. Maar Kil haast zich te zeggen dat de ruim 8 meter hoge toren, waarin geklommen kan worden, er helemaal niet op rust. ,,De toren staat in de grond op ankers. De hoofddraagconstructie zit in de grond en is niet het metselwerk van de muurtjes.”

Slecht metselwerk

Daarover wil hij duidelijk zijn: ,,Het is slecht metselwerk, het verweert heel erg. Daar kun je niet veel aan doen.” Het klopt dat door de muurtjes is geboord. Dat ze uit de 13de eeuw dateren zoals de gidsen zeiden, klopt volgens Kil niet. ,,Ze zijn daar in de jaren 70 neergezet. Restanten van de Noordpoort zitten ongeveer een meter onder de grond.”

De architect zegt dat een gespecialiseerd bedrijf onderzoek heeft gedaan hoe de toren moest komen vast te staan. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed eiste dat ook.

De toren is eerst geopend en daarna pas opgeleverdArchitect Ad Kil

Kil legt uit dat de houten toren eerst officieel werd geopend, op 6 maart, en daarna pas is opgeleverd. Daardoor vertoonde hij nog tal van gebreken. ,,Hij moest op tijd klaar zijn voor die datum, hij is daarom voor de opening oké gemaakt maar daarna zijn de puntjes op de i gezet. De afgelopen weken is alles netjes gemaakt”, vindt Kil. Raadsleden zijn minder tevreden over de 1 miljoen kostende Noordpoort: zij klagen over de kapotte muurtjes, slecht op elkaar aansluitende houten delen, verkleurd hout, lelijk ingedraaide schroeven en bij regen gladde trappen.

Bron: AD