In de strijd tegen de bouw van de omstreden houten toren in Brielle, zet Stichting Noordpoort een allerlaatste redmiddel in. Een nieuwe online petitie moet de gemeenteraad er woensdag van weerhouden voor het plan te stemmen. 

Nikki Catlender 27-04-21, 15:00

De petitie, die sinds donderdag zo’n 240 keer is ondertekend, is volgens de initiatiefnemers ‘de laatste kans om uw stem te laten horen’. Woensdag neemt de Brielse gemeenteraad namelijk het definitieve besluit over de vergunningverlening van de bouw van het monument. 

Het monument moet verrijzen op Bastion IX, de plek waar de Watergeuzen op 1 april 1572 de Noordpoort ramden en de stad bevrijdden. Tegenstanders wensen dat de poort wordt ontgraven en tentoongesteld. 

De actiegroep tegen de poort zal tijdens de gemeenteraadsvergadering inspreken ‘om raadsleden te wijzen op hun verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger’, stelt Ellen Mol van Stichting Noordpoort. Ook wil ze duidelijk maken dat raadsleden naar burgers moeten luisteren. 

Mol: ,,We willen nu extra aandacht voor de mensen die tegen zijn.” Ze roept tegenstanders op om een laatste keer van zich te laten horen. ,,Als je een uitgesproken mening hebt, kan je die gewoon laten horen aan de gemeenteraadsleden”, zegt ze. 

Verdeeldheid

Ook pleit de actiegroep ervoor dat alle leden van de gemeenteraad woensdag mogen stemmen, een zogenoemde hoofdelijke stemming. ,,Want er is binnen partijen ook verdeeldheid over het plan”, zegt ze.  

Mocht de gemeenteraad instemmen, dan zal de stichting in beroep gaan tegen het besluit. ,,Iedereen die een zienswijze tegen de plannen van de gemeente heeft ingediend, kan dat doen. Wij dus ook’’, zegt Mol. 

Zondag demonstreerden leden van de actiegroep in de Brielse binnenstad tegen het plan. Met een bord, megafoon en geuzenvlaggen liepen de tegenstanders naar deze ‘heilige grond’. 

Bron: AD