Lezersbrieven Een monument van de Noordpoort in Brielle zorgt voor verdeeldheid onder de inwoners. Moet de houten toren op Bastion IX of op een rotonde komen? Daarnaast een reactie op het verhaal over Rotterdammer Marc Goud. Ook iets op uw hart? Laat het ons weten. Lezers 01-05-21, 14:00

Er zijn veel mensen die het plan wél steunen

Al lange tijd wordt er gewerkt aan een plan voor een monument bij Bastion IX,  de plek waar de Watergeuzen op 1 april 1572 via de Noordpoort de stad binnenvielen. De gemeente is in samenwerking met diverse Briellenaren tot een plan gekomen. Op meerdere plekken zijn voorlichtingsavonden gehouden waar architecten uitleg gaven over de houten verbeelding van de vroegere Noordpoort. Hierop zijn ongeveer 56 zienswijzen ingediend die voor een groot deel in het plan zijn verwerkt. 

Nadat het proces al in de eindfase verkeerde hebben een aantal mensen actie ondernomen om het plan te stoppen. Men heeft handtekeningen opgehaald en Stichting Noordpoort opgericht. Zij willen de toren op de rotonde bij de ingang van onze vesting plaatsen en niet op Bastion IX. Ze spreken over rechtszaken, omdat de gemeente niet zou luisteren naar het overgrote deel van de burgers. Maar er zijn veel meer mensen, die net als ik, het plan wel steunen. De verbeelding van de Noordpoort hoort bij Bastion IX en niet op een rotonde. Ik hoop maar dat de raadsleden naar de ‘zwijgende meerderheid’ luisteren en niet alleen naar de mensen met een luide stem. 

F. ten Hoor, Brielle

Bron: AD

Categories: Nieuws