Burgemeester en wethouders van Brielle hebben een ‘plan B’ liggen voor het 1 aprilmonument. Ze halen het alternatief uit de kast als de houten toren niet haalbaar blijkt.

Janet van Klink 14-01-21, 16:00

Het architectonische bouwwerk moet op 1 april 2022, wanneer Brielle 450 jaar bevrijding van het Spaanse juk viert, op Bastion IX staan. Nog geen jaar voor de start van het jubileumjaar is de vergunning voor de houten toren nog niet afgegeven. ,,De tijd begint te dringen. Is er al een plan B?’’, vraagt CDA-raadslid Jan Wolters zich af. Wethouder André Schoon (VVD) beaamt dat hij bezig is met een alternatief. Hij wil alleen nog niet zeggen wat er dan op Bastion IX moet gaan gebeuren. ,,Eerst gaan we plan A zien te realiseren.’’

Op 28 januari heeft Schoon een gesprek met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Brielse monumentencommissie, de architecten en constructeurs. Ze bespreken dan de archeologische onderzoeken. De constructeurs komen met de berekeningen of de houten constructie past op de fundamenten van de Noordpoort. De rijksdienst heeft in november bedenkingen geuit.

Tegenstanders van de houten toren hebben zich verenigd in de stichting Noordpoort. Ze geven aan zich op allerlei manieren te verzetten.

Bron: AD