Brielle – Op 1 april 2022 is het 450 jaar geleden dat de Watergeuzen via de Noordpoort op bastion IX de stad Brielle binnenvielen. Op de locatie zijn nu enkel funderingsresten van de poort te zien. Om recht te doen aan de historie wordt het bastion opgewaardeerd, met een prominente plek voor een in hout nagemaakte Noordpoort. Naar verwachting is bastion IX eind dit jaar een inspirerende plek om samen te komen en meer te kunnen leren over de geschiedenis.

Het productieproces voor de Noordpoort is gestart door het Finse Oy Timber Frame LtD. De poort is een abstracte replica van de middeleeuwse poort. De omvang is een zo waarheidsgetrouw mogelijke aanname, op basis van archiefonderzoek, bouwhistorisch onderzoek en archeologisch onderzoek.

Werkzaamheden op locatie

Over een aantal maanden wordt de poort als bouwpakket vanuit Finland aangeleverd en vanaf begin april start Van Hese Infra BV uit Zeeland met de uitvoerende werkzaamheden op locatie. De werkzaamheden betreffen onder andere het verdiepen van het maaiveld naar het niveau van 1572, het maken van tussenniveaus op de wallen en het aanbrengen van ‘Geuzenlijn’ die de aanlooproute van de Geuzen in 1572 markeert. Eigenaar Ronald van Hese: ‘Voor ons bedrijf is dit een prachtig project waar we kennis en ervaring van ons en onze partners, in het realiseren van bijzondere bouwwerken kunnen inzetten en uitbreiden. De prefab onderdelen zijn door ons in Finland getest en we kijken uit naar de start van het samenstellen van deze gigantische puzzel.’ 

Geschiedenis herbeleven

In en om de poort kunnen bezoekers het verhaal rondom 1 april 1572 beleven doordat er op subtiele wijze licht, geluid en reliëf op de balkenstructuur van de Noordpoort wordt toegevoegd. Daarnaast komt in de kazemat een tentoonstellingsruimte waar diverse personages uit de 16e eeuw het verhaal van 1 april 1572 vanuit hun perspectief vertellen. Wethouder André Schoon: ‘Ik vind het bijzonder dat bezoekers straks op diverse manieren kunnen ervaren hoe de situatie in 1572 was. Met de opwaardering wordt een stukje geschiedenis teruggehaald naar Brielle en extra belicht. Deze historische locatie krijgt hierdoor weer de aandacht die het verdient en dat vind ik fantastisch. Ik kan ook alleen maar blij zijn dat de Provincie Zuid-Holland het idee steunt met een forse subsidiebijdrage’. 

Meer informatie over de opwaardering van bastion IX is te vinden via www.brielle.nl/1aprilmonument.

Bron: Briels Nieuwsland