Enkele leden van de Stichting Noordpoort houden zondag een protestwandeling door de Brielse binnenstad. Ze hopen dat inwoners hen ondersteunen door zoveel mogelijk lawaai te maken.

Theo Teitsma 23-04-21, 19:03

Het protest is gericht tegen de plannen voor de bouw van een houten toren op de plek van het 1 aprilmonument achter de Dijkstraat. De stichting, die gesteund wordt door honderden Briellenaren, wil niet dat er gebouwd wordt op deze ‘heilige plek’. De toren zou boven op de in de grond zittende restanten van de oude Noordpoort komen, die de Watergeuzen op 1 april 1572 open ramden om Den Briel te bevrijden. Liever ziet de stichting dat de restanten worden opgegraven en tentoongesteld.

Hopelijk slaan de inwoners met pollepels op pannen
Ellen Mol, Stichting Noordpoort

De wandeling voert vanaf het oude stadhuis op de Markt via de Voorstraat en de Julianabrug naar het einde van de Dijkstraat. ,,Het is niet de bedoeling dat mensen meelopen. Dat kan vanwege Covid-19 niet. We hopen wel dat ze ons ondersteunen als we om 16.00 uur beginnen. Dat kan door buiten met pollepels hard op pannen te slaan en de Brielse, Spaanse of Nederlandse vlag uit te hangen”, zegt penningmeester Ellen Mol van de Stichting Noordpoort.

Er is opnieuw een petitie gelanceerd, waarin de gemeenteraad wordt opgeroepen van de plannen af te zien. Komende woensdag besluit de raad over de bouw van het ‘houten skelet’; in een voorbereidende commissievergadering was een meerderheid voor het doorgaan van de bouw.

Juridische stappen

De stichting, die al vaker protestacties hield, heeft aangekondigd juridische stappen te zetten als de raad het besluit bekrachtigt.

Het opgraven van de muur is volgens de gemeente niet mogelijk, omdat de stenen te zacht zouden zijn. Deskundigen van restauratieatelier Restaura in Heerlen, gespecialiseerd in het onderhoud en conserveren van eeuwenoude muren, zetten daar vraagtekens bij. Volgens hen is het wel mogelijk, maar zou er een overkapping of gebouw overheen gezet moeten worden. Dat is elders in Nederland ook gebeurd.

Commotie

Aanvankelijk was het plan om als Brielle op 1 april volgend jaar 450 jaar bevrijding viert, koninklijk bezoek dat dan wordt verwacht langs de bijzondere toren op de historische plek achter de Dijkstraat te leiden. Gezien alle commotie die er al maanden over het gekozen ontwerp is, wordt daarvan afgezien. Volgens burgemeester Gregor Rensen zijn er nog genoeg mooie historische plekken die aan koning Willem-Alexander of een andere afgevaardigde van de Oranjes getoond kunnen worden.

Brielle viert het jubileumjaar met tal van activiteiten, waaronder fraaie lichtshows op historische gebouwen. Ook worden nu al straten en wegen aangepast.

Bron: AD